By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

Leusden, Netherlands
24h

Met een DMR porto op Yaesu System Fusion

Er zijn verschillende digital systemen waar een zendamateur gebruik van kan maken. Nu kun je voor elke digitale variant een unieke set aanschaffen maar dat worden wel heel veel setjes. Daarnaast kun je als gebruiker een voorkeur hebben voor een bepaalde tranceiver of portofoon. In de meeste gevallen is een digital set maar geschikt voor 1 digitale toepassing, (DMR/YSF/D-Star). Zo ben ik ook tegen een DMR porto aangelopen die degelijk is, goed in de hand ligt en ook functioneel prima aansluit bij mijn wensen. Maar kun je die ook gebruiken op een ander digitale netwerk dan DMR? In dit artikel worden twee vormen beschreven om een DMR porto op een Yeasu System Fusion netwerk te koppelen (DMR naar YSF) .

DMR <-> YSF

De hotspot software van Jonathan (G4KLX) kun je voor verschillende digitale netwerken inzetten. Je kunt hem natuurlijk "dedicated" gebruiken voor 1 digitaal netwerk. Hierdoor moet je voor elk digitaal netwerk een eigen hotspot in gebruik nemen. Hierdoor heb je het nadeel dat je wel heel veel Hotspots hebt staan wat op zicht ook wel weer kostbaar is.

In de Pi-Star software is een toepassing beschikbaar om de hotspot aan de radiokant geschikt te maken voor het ene digitale systeem en zich aan te melden bij een ander digitaal systeem. In dit voorbeeld gaan we de radiokant instellen op DMR en de hotspot koppelen aan het Yaesu System Fusion (YSF) netwerk. We maken in dit voorbeeld gebruik van de software van G4KLX in een distribute van Andy Taylor (MW0MWZ), ook wel bekend onder de naam Pi-Star. Deze omzetting is in de software "relatief" eenvoudig te maken omdat de Audio-codec van DMR en Yaesu veel op elkaar lijken. Het is dus eigenlijk een kwestie van aanpassen van de signalering.

De omzetting van DMR naar YSF kan in de Pi-Star software op twee manieren plaatsvinden.

  • DMR2YSF
    Dit is de meest simpele manier om dit te gebruiken.DMR in naar YSF en vise-versa.
  • DMRGateway
    Hier wordt een module in gebruik genomen waarmee je via het kiezen van een andere Talkgroep de hotspot aan een XLX reflector koppelt. Daarnaast kun je de module ook aan een DMR(+) reflector koppelen.

We zullen hieronder beide oplossingen bespreken en toelichten.

DMR2YSF

DMR2YSFBij DMR2YSF gaan we gebruik maken van twee modules in de Pi-Star hotspot module: DMR config en YSF config

We loggen in op de Pi-star hotspot en stellen de schakelaars in zoals in het plaatje aangegeven.

De Radio stellen we in op DMR Mode en we geven enkele schakelaars lager aan dat we de optie DMR2YSF gaan gebruiken.
Alle andere schakelaars laten we uit.

Vervolgens drukken we op 'Apply Changes' en de config wordt opgeslagen en de hotspot start opnieuw op.

DMR Configurator

MMDVM DMRconfig Ga nu naar de DMR Configuration en stel de DMR Master in op DMR2YSF.

Optioneel kunnen we de optie DMR dumpTAData inschakelen als we dat willen.

Vervolgens drukken we op 'Apply Changes' en de config wordt opgeslagen en de hotspot start opnieuw op.

Yaesu System Fusion Configurator

In het geval van DMR2YSF hebben we een koppeling met een Yaesu System Fusion reflector nodig. We  koppelen aan de populaire YSF reflector van Hobbyscoop-NL

MMDVM YSFconfigWe kiezen de reflector van NL-Hobbyscoop (YSF-20070) en schakelen Wires-X Passthrough aan.

Vervolgens drukken we op 'Apply Changes' en de config wordt opgeslagen en de hotspot start opnieuw op.

We zijn nu klaar en kunnen de hotspot gebruiken met een DMR porto op een YSF reflector.

Door gebruik te maken van deze config zal de Pi-Star hotspot het audio van de DMR porto en de YSF reflector op elkaar aanpassen. 

DMRGateway

DMRGatewayDe DMRGateway is een andere manier om de hotspot met een DMR porto te gebruiken. Om van de DMRGateway module gebruik te kunnen maken heb je alleen de DMR mode van de MMDVM hotspot nodig.  Je kunt een andere mode (YSF en/of D-Star) ook activeren maar dat is optioneel. In het voorbeeld hiernaast is naast DMR ook YSF ingeschakeld.

In het DMR configuration gedeelte van de MMDVM-configurator selecteer je de DMRGateway als DMR Master i.p.v. de DMR reflector die we normaal gesproken zouden koppelen.

De DMRGateway module geeft ons de mogelijkheid om een integratie met een gekoppelde XLX reflector te realiseren. In feite is de DMRGateway een module binnen een MMDVM systeem waarmee het mogelijk wordt om tot zes verschillende netwerken aan te sluiten op één MMDVM systeem. Een van de netwerken is gedefinieerd als een XLX reflector, terwijl de andere vijf een combinatie kan zijn van DMR+, BrandMeister, TGIF, of lokale HBLink systemen.

MMDVM DMRGateway 1In dit voorbeeld gaan we gebruik maken van de koppeling met een XLX reflector. Door op de DMRporto/set een andere Talkgroep (TG) te selecteren kun je aangeven waar de route naartoe gaat. Standaard gaat verkeer voor TG6 naar XLX, TG8 naar DMR+ en TG9 naar DMR.

De porto 'communiceert' altijd via DMR met de MMDVM hotspot.

DMRGateway 2Voor de koppeling van de DMRGateway aan de XLX reflector zijn de groen omkaderde gegevens belangrijk.

De XLX reflector waar wij de koppeling mee maken is het rood-omkaderde keuzevak belangrijk.

De XLX Startup module (872) staan hier standaard aan. Je kunt hier , afhankelijk vande gekoppelde reflector , een andere standaard module kiezen.

Extra Menu

In het Extra menu van de Pi-Star MMDVM kunnen we eventueel een andere TG aan de XLX-doorverwijzing configureren.
Ga in het config menu naar Extra en kies daarin de DMR GW. Scroll naar beneden tot je het XLX gedeelte ziet. In de regel TG kun je een andere TG selecteren dan de standaardwaarde 6. Druk op Apply Changes en de waarde wordt overgenomen in de config waarna de Hotspot zich opnieuw opstart. Kies nu in de porto/mobiele set de betreffende TG en communiceer met de betreffende XLX reflector.

Als we naar het Dashboard van de MMDVM hotspot gaan kunnen we zien waar de hotspot mee gekoppeld is.

Hier zien we dat de DMR en de YSF ingang van de ontvanger geconfigureerd zijn. Via de DMRGateway is de koppeling met XLX002 D tot stand gebracht.

Vanaf de YSF ingang is de MMDVM Hotspot met de NL-Hobbyscoop gekoppeld. Dus als wij met een DMR porto op TG9 naar de hotspot communiceren gaan we via de DMRGateway naar XLX002 - module D

Gaan we via een Yaesu port/set naar de hotspot dan worden we gekoppeld aan YSF NL-Hobbyscoop.

Let er wel op dat het audio van een DMR porto op een YSF reflector relatief hard doorkomt. Neem voldoende afstand tot de microfooon !

 

DMR, YSF

  • Hits: 8