By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

Leusden, Netherlands
24h

FT3D ervaringen

Een aantal maanden geleden heb ik een Yaesu-FT3DE aangeschaft. Ik had al een Yaesu-FT70D en een Yaesu FT1XDE. De FT70D is eerst verkocht en vervolgens is de Yaesu-FT3DE besteld. De levertijd was behoorlijk lang. Dit was al door de verkoper aangekondigd. Er waren productieproblemen in Japan omdat enkele toeleveranciers door stormschade niet konden leveren. Ik was al behoorlijk enthousiast over de FT1XDE maar zag ook wel uit naar een touchscreen welke het gebruiksgemak een boost moet geven.

Het bedieningsgemak is voortreffelijk. Men geeft ook aan dat de FT3D een portofoon met het gebruikersgemak van de FTM400D is. Door met je vinder eenvoudig het scherm aan te raken kun je bepaalde zaken van de portofoon aanpassen.Dit maakt het gebruik bijzonder intuïtief. 

Dual band

Zoals genoemd is de set een Dualband portofoon. Een dubbele VFO welke nagenoeg gelijk aan elkaar zijn. Er zijn wel enkele beperkingen. De A-VFO heeft een volledig bereik vanaf 500KHz tot 999,9 MHZ, waarbij de ontvangs-modulatie afwisselend AM of (W)FM is. De B-VFO begint bij 108MHz en eindigd op 580 MHz. De gebruikte ontvangsmodulatie is hier alleen AM of FM. De zender maakt alleen gebruik van FM modulatie (F1D, F2D, F3E en F7W) en werkt tussen 144-146 MHz en 430-440 MHz.

Er is nog een derde functie in de portofooon beschikbaar. De Porto beschikt ook over een WFM Radio-ontvanger. Deze ontvanger kun je als de derde ontvanger activeren. Zo kun je naar jouw favoriete FM omroep programma luisteren als er geen activiteiten zijn op de A-VFO of B-VFO. Mocht er een signaal op een van beide VFO's ontvangen worden dan wordt het radio programma onderbroken en hoor je de geluiden van de VFO's.

Druk je de PTT knop in dan zend de portofoon uit op de gekozen actieve VFO.

Als er geen activiteit meer is op beide VFO's dan hoor je weer de uitzending van de WFM ontvanger.

GPS

Ook deze portofoon is uitgerust met een zeer snelle en gevoelige GPS ontvanger. Deze informatie wordt gebruikt om de GPS positie door te geven in APRS of tijdens de Wires-X verbindingen. Zelfs binnenshuis is de GPS ontvangst goed te noemen. Meestal heeft de GPS ontvanger binnen 30 seconden voldoende satelieten gevonden om een betrouwbare positie te kunnen bepalen. Deze positiebepaling gebruik je dan weer in je APRS configuratie.

Wires-X

Natuurlijk kies je deze portofoon niet om zijn analoge eigenschappen maar ook vanwege de Wires-X implementatie van Yaesu. Je kunt zowel de A-VFO als de B-VFO gebruiken om digitale Wires-X frequenties in te stellen en hierop uit te zenden.

De volledige Wires-X functionaliteit is alleen met de A-VFO mogelijk. Draai de A-VFO op de frequentie van de Wires-X repeater en druk dan kort de X-knop in. De tranceiver zal dan een verbinding zoeken met de lokale Wires-X node of repeater en melden dat hij "connected"  is. Zodra je verbinding hebt met het Wires-X netwerk van Yaesu kun je het gekoppelde station (repeater of je eigen Wires-X Node) vragen om met een andere " room"  verbinding te maken.

De 5 catergorien in de geheugenbanken

Je kunt in 5 geheugen banken de meest gebruikte rooms opslaan. Deze toepassing is iedentiek als in de FTM-400.

Iedere bank geef je een perosonlijke naam zodat je de rooms eenvoudig terug kunt vinden. Ik heb drie banken in gebruik voor lokaal, nationaal en internationale geografie. Maar je bent hier vrij in om ze een naam te geven.

Door eenvoudig naar een Category te draaien en daarna op de regel te klikken toont de porto de rooms die hierin opgeslagen en beschikbaar zijn. Het getalletje achter elke room geeft aan hoeveel systemen er al aan de betreffende room gekoppeld zijn. Door de room te selecteren geeft de portofoon de opdracht om met de betreffende room te koppelen. Daarna kun je meeluisteren met de gesprekken die in de betreffende room opgeslagen zijn. Als je de PTT knop indrukt kun je ook meespreken in de room. Andere gekoppelde deelnemers horen dan jouw gesprek.

Een andere mooie toepassingvan deze porto is de inzetbaarheid als PDN. Door deze porto met met de appart te bestellen SCU19 kabel aan een een Windows PC met waarop de Wires-X software te koppelen kun je deze portofoon inzetten als een Wires-X Node.

Batterij

De batterij van de protofoon kun je aan de achterkant van de porto klikken. De batterij (Yaesu SBR-14LI) is een Lion batterij en heeft een capaciteit van 16Wh (7,2Volt en 2200mAh). Het is de zelfde batterij die toegepast wordt op de Yaesu FT1(X)D en de Yaesu FT2D. Dus lekker universeel uitwisselbaar tussen alle portofoons. Standaard wordt een 230V adapter meegeleverd waarmee de portofoon opgeladen kan worden. Dit neemt wel enige tijd in beslag. Je kunt ook de los verkrijgbare CD-41 desktop lader krijgen. Deze maakt gebruik van de meegeleverde 230V adapter maar maakt het mogelijk de portofoon sneller op te laden.

Bluetooth

Een op het oog nuttige functionele uitbreiding is de toevoeging van Bluetooth. Het klinkt als een optie om een heel scala aan Bluetooth devices te kunnen koppelen, maar het heeft wat beperkingen. Ten eerste kun je de PINcode voor de koppeling niet instellen. Deze is standaard 0000. Een beetje vreemd aangezien de standaard Bluetooth headset van Yaesu (BH-2A) een pincode 6111 gebruikt en daardoor niet met deze porto gekoppeld  kan worden. Daarnaast is de electronica in de porto niet helemaal storingsvrij. Ik heb verschillende Bluetooth headsetjes die ik op smartphones gekoppeld heb gehad op de FT3D aangesloten. En de geluidskwaliteit is wisselend. Zowel aan de ontvangstkant maar ook aan de zendkant.

Plantronics Voyager Pro

Ik heb goede ervaringen met de Jabra Supreme EC maar ook de  Plantronics Voyager heeft een goede geluidservaring.

Je moet een beetje oefenen hoe je met de PTT knop omspringt. Ik ben er echter achtergekomen dat de PTT knop van de poto ook geowon ingedrukt kan worden en tegelijkertijd de microfoon van de gekoppelde BlueTooth headset gerbuikt kan worden

Geluid

Ten opzichte van de voorgangers is er een positieve verandering aangebracht aan de volume regelaar. De draaiknop boven op de set is opgesplitst in een draaiknop voor de frequenties/geheugens en een volumeknop voor het geluid. Aan de zijkant van de porto zitten een aantal drukknoppen. Boven de bekende aan/uit knop zit nu een knop SQL. Als je deze kort indrukt wordt de draaiknop waar je eerst het audiovolume mee regelde een regelknop voor de Squelch van de actieve VFO.

Het audio klinkt wat schel en heeft niet veel volume. Ondanks de 700 mW audio is de luidspreke rniet echt in staat zich hoorbaar te maken. Het geluid is wel goed verstaanbaar maar mist wat kracht. Er zijn heel wat portofoons in de markt die het audio krachtiger de wereld in kunnen sturen. Wanneer je in een rumoerige omgeving bent is het aan te raden een andere luidspreker/microfoon te gebruiken zodat de klankkleur een betere verstaanbaarheid geeft.

Conclusie

Het is zeker een leuke portofoon die hele mooie prestaties neerzet. Er zijn wat kanttekening ten aanzien van de implementatie van BlueTooth en de geluidskwaliteit van het luidspreker signaal. Laten we eens kijken wat Yaesu met de opmerkingen gaat doen en mischien ook wel een FT3XD uit gaat brengen waarin een aantal verbeteringen aangebracht zijn om het een superproduct te maken.

 

  • Hits: 212