By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

Leusden, Netherlands
24h

PACC 2024

Dat was weer de PACC van 2024. Een traditie waar ik sinds 2010 aan meedoe. In al die jaren altijd wel meegedaan  op een jaar na. Ik moet toegeven dat ik niet meer helemaal weet wat de reden was van dat ene jaar dat ik overgeslagen heb.

Dit jaar voor het eerst meegedaan met een andere lang-draad antenne. Tijdens de PACC van 2023 heb ik 's avonds met hangen en wurgen een 80-meter verbinding gemaakt met PI4NOV. De vorige End-Fed was ook niet geschikt voor 80 meter dus was het al een wonder dat  het gelukt was. Vorig jaar de kortste 4-band HighEndFed bij HighEndFedCompany gekocht. En deze werkt bijzonder goed op 80, 40, 20 en 10 Meter

 En dit jaar herhaalde zich dit fenomeen opnieuw. Ik hoorde zaterdag avond op 160 Meter (1,8MHz) de signalen van PI4NOV. Echter toen ik die probeerde aan te roepen regelde de ICOM 7410 toch behoorlijk terug. En dat is op zich ook niet zo'n vreemde gedachte. PACC 2024

Maar hier ga ik thuis geen oplossing voor vinden.  De huidige lang-draad moet eigenlijk al de hele lengte van de tuin en een stuk van het dak gebruiken. En een verlenging naar 160 meter zit er niet in. 

  • Hits: 53

Website op Joomla 4

Door een crash van de vorige website is alles nu overgezet op Joomla 4

  • Hits: 69

PACC 2023

Dat was het weer, de PACC van 2023.

Op zaterdag voornamelijk de banden afgedraaid en de roepende stations beantwoord. In het begin gaat dat best wel aardig, veel Nederlandse stations op 40 meter, maar ook op 20 en 15 meter. De 40 meter band werd voornamelijk " lokaal en onze buurlanden bereikt.
Op 20 en  15 meter wat leuke stations aan de rand van Europa gesproken. En zelfs met mijn veel te korte HEF een station op 80 meter!

Maar op een bepaald moment hoor je veel stations die je al een keer in de log hebt staan. Er verschijnt DUPE in het beeldscherm. Dan maar even een kort pauze.

  • Hits: 47

Bluetooth headset in de auto

De wetgeving in Nederland biedt de zendamateur nog steeds de mogelijkheid om met een microfoon in de hand achter het stuur deel te nemen aan het verkeer. Ik ben al geruime tijd bezig om de handmicrofoon te vervangen door een headset. Het hoger doel is het verhogen van de veiligheid bij het gebruik van de zender in de auto. Jaren geleden heb ik een bedrade headset in de auto gebruikt. Op zich een hele bruikbare toepassing. Echter zat in die tijd het snoertje nog wel eens in het mechanisme van de handrem, of krulde het kabeltje zich rond de versnellingspook. Dit zijn toch wel zaken waar je in deze specifieke toepassing rekening moet houden.

  • Hits: 35

Spanningsregelaar

Een deel van onze zendapparatuur wordt in de auto gebruikt. Netjes aangesloten op de "12 Volt" in de auto. Maar is die 12 Volt wel echt 12 Volt? Net als dat wij thuis allang geen 220Volt meer uit de stopcontacten halen is de spanning in de auto vaak ook een andere waarde.

Sinds een aantal maanden heb ik een FTM-300 in de auto. Deze geeft standaard de spanningswaarde van de voedingsspanning weer. Enige weken gelden zag ik tot mijn verbazing dat de spanning tijdens een autorit fluctueerde en zelfs opliep naar 14,9 Volt! Thuis eens in de documentatie gekeken en daarin las ik dat de spanning voor de set (Normal) 13,8 Volt moet zijn met een tolerantie van 10%. Dat betekent dat de spanning tussen de 12,4 en 15,18 volt mag zitten.

Daarnaast lopen wij nog wel eens tegen de uitdaging aan dat de kabellengte tussen accu en set ons parten gaat spelen. Als we luisteren is er wel voldoende spanning aanwezig op de set. Maar als we de zendknop indrukken kan de spanning behoorlijk in elkaar zakken. Of we moeten de set rechtsreeks op de accupolen van de auto kunnen aansluiten. In de moderne auto leidt dat vaak tot grote problemen wanneer we de spanningskabel naar binnen willen brengen. De meeste zenders willen we in de auto hebben, en niet in de motorruimte....

Op het internet kwam ik bij AliExpress een serie spanningsstabilisatoren tegen die deze tolerantie van het 'auto boordnet' netjes aanpassen.

Er zijn nog meer producten van deze fabrikant te vinden op https://rcnun.aliexpress.com/

Oorspronkelijk zijn deze stabalisatoren bedoeld om de afgiftespaning van zonnepanelen te beheersen. Daartoe wil je ook graag dat de spaning binnen bepaalde toleranties beschikbaar is. In de auto kunnen ze ook een prima functie vervullen. Ik heb gekozen voor een blokje welke de ingangsspanning tussen 8 en 36 volt omzet naar een constante spanning van 13,8V met een maximum stroom van 15A

  • Hits: 19